شانه از سه استخوان تشکیل شده است :
– استخوان کتف
– استخوان ترقوه
– استخوان بازو
این استخوانها به منظورتشکیل یک سیستم منظم برای کارکردن بازو، به وسیله بافت نرم به یکدیگر متصلاند (رباطها، تاندونها، عضلات و کپسول مفصلی)
شانه همچنین از سه مفصل تشکیل شده است :
– مفصل گلنو هومرال
– مفصل آکرومیو کلاویکولار
– مفصل استرنو کلاویکولار
شانه همچنین دارای یک مفصل بوده که محل اتصال استخوان کتف به دیواره قفسه سینه است.
اصلیترین مفصل شانه، مفصل گلنو هومرال است. این مفصل از یک گوی (انتهای استخوان بازو) و یک کاسه (قسمتی ازاستخوان کتف) تشکیل شده است.
انواع شکستگیهای شانه
بیشتر شکستگی ها در کودکان، در استخوان ترقوه و در بزرگسالان بیشتر شکستگیها در قسمت بالایی استخوان بازو (هومروس پروگزیمال) ایجاد میشوند. برخی از انواع این شکستگیها عبارت اند از :
شکستگیهایاستخوان ترقوه: شایعترین نوع شکستگیکتف و شانه است که معمولا در اثر زمین خوردن ایجاد میشود.
شکستگیهای استخوانکتف: شکستگیها در این استخوان به ندرت اتفاق میافتند. این شکستگیها معمولا در اثر حوادث شدید مانند تصادف با یک وسیله موتوری یا سقوط از ارتفاع ایجاد میشوند.
شکستگیهای قسمت فوقانی استخوان بازو (پروگزیمال هومروس): شکستگیها در قسمت فوقانی استخوان بازو، در افراد مسنتر (بالا تر از 65 سال سن) شایعتر هستند. در برخی مواقع این استخوان تنها ترکخورده و قسمت شکسته آن جابهجا نشده و یا زیاد از محل اصلی خود دور نمیشود.
علائم و نشانههای شکستگیها
نشانه و علائم شکستگی شانه وکتف، به نوع شکستگی یا ترک بهوجود آمده در اون ناحیه بستگی دارند.
علائم عمومی
– درد
-تورم وکبودی
-عدم توانایی حرکت دادن شانه
-ایجاد حس ساییده شدن شانه به هنگام حرکت دادن آن
-بدشکلی «ظاهر شانه، طبیعی به نظر نمی رسد»
-علائم شکستگی استخوان ترقوه
-ایجاد التهاب و تورم در ناحیه میانی ترقوه
-ایجاد ناحیهای در شانه با « برآمدگی»های غیرطبیعی که احتمالا انتهای برجسته استخوان شکسته شده هستند.
-محدود شدن دامنه حرکتی شانه. البته نه به اندازه شکستگی قسمت فوقانی استخوان بازو
راه و روش های درمان
درمان یک شکستگی در استخوان ترقوه، به نوع و شدت آن بستگی دارد. بیشتر شکستگیها را میتوان به وسیله روشهای بدون جراحی و با استراحتکردن درمان کرد.
ولی شکستگیهایی که باعث جابهجا شدن استخوانها شده و یا شکستگیهایی که طی آنها یک استخوان به چندین قسمت تبدیل میشود، برای بهبودی صحیح، نیاز به انجام عمل جراحی خواهند داشت. شکستگیهایی که در طی آنها، استخوان پوست را سوراخ کرده و از آن خارج میشود، نیاز به درمان فوری و تهاجمی، به منظور کاهش خطر عفونت خواهند داشت.
برای شکستگیهایی که در طی آنها، استخوان از محل خود خارج نشود، روشهای درمانی زیر توصیه میشوند :
یخ: به منظور کاهش درد شانه و تورم ناشی از شکستگی استخوان ترقوه، بستههای یخ را به مدت 2 تا 3 روز پس از ایجاد آسیب، به صورت منظم بر روی منطقهآسیب دیده قرار دهید. دقت کنید که نباید یخ به طور مستقیم با پوست در تماس باشد، چرا که میتواند باعث تشدید شدن آسیب شود.
بستن بازو: پس از ایجاد شکستگی در ترقوه، مهم است که بازو را بدون حرکت نگاه داشت. میتوان این کار را به کمک شکستهبند و یا یک باند انجام داد. این کار به کاهش درد و نگهداری استخوان در محل صحیح خود در طول بهبودی، کمک میکند.
دارو درمانی: شانه شما برای حدود 2 هفته پس از ایجاد آسیب، بسیار دردناک خواهد بود. قرصهای مسکن درد میتوانند در این زمینه بسیار کارآمد باشند. در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.
فیزیوتراپی: زمانی که دست شما بیحرکت میشود، احتمال کاهش قدرت عضلانی و از دست دادن دامنه حرکتی شانه وجود دارد. زمانی که استخوانها شروع به بهبودی کردند، شما باید تمرینات حرکتی آرامی را شروع کرده تا از خشکشدن دست در شکستهبند جلوگیری شود. زمانی که بهبودی استخوانها کامل شد، ممکن است پزشک شما یک برنامه جامعتر و شدیدتر بازتوانی را بهمنظور بازگرداندن قدرت و انعطاف پذیری شانه تجویز کند.